celerová polévka se sýrovými knedlíčky
Čas přípravy
30 min
Počet porcí
4 porce
Ingredience
Na polévku:
1/4 bulvového celeru
1/2 pórku
5 PL jemně strouhaného tvrdého chleba, hlavně kůrka
přepuštěné máslo nebo olej
1 l vývar zeleninový či z kostky
mletý bílý pepř, sůl, zelená petrželka, smetana na ozdobení
Na knedlíčky:
5 PL strouhanky z tvrdého chleba
1 větší vejce
50-80g tvrdého sýra
trochu parmazánu či gran moravia
sůl, muškátový oříšek
Úvod
Kus kváskového, avšak staršího chleba, s velmi dobře upečenou kůrkou, byl inspirací…
Také došlo na zpracování zbytku tvrdého sýra a zbytečku gran moravia a kousku pórku a zbytku celeru…
Postup
V hrnci na rozpuštěném másle lehce osmažím na jemno nakrájený pórek, přidám jemně strouhaný celer, orestuji společně.
Přidám strouhanku z kváskového chleba a ještě chvíli při pilném míchání restuji.
Zaliji vývarem ze zeleniny či bio kostky zeleninové a na mírném ohni vařím. Občas míchám, má tendenci se přichytávat.
Mezi tím připravím knedlíčky:
smíchám v misce strouhanku z chleba s vajíčkem, strouhaným tvrdým sýrem (gouda je skvělá), muškátovým oříškem, solí a pro zlepšení chuti je možno přidat stouhaný parmazán, opravdu je v knedlíčcích znát.
Tvořím knedlíčky, zavařím až vyplavou, dochutím polévku pepřem, na talíři ozdobím petrželkou a smetanou.
Kváskový chleba dodá polévce jemnou kyselost, je výborný v knedlíčcích, nedoporučovala bych nahrazovat strouhankou z bílého pečiva. dobrou chuť !!!